Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Historie klubu


Tělovýchovná jednota Sokol

   Sokol byl založen 2. dubna 1933. Prvním starostou Sokola byl zvolen p. Kašpar Josef č.p. 116  a jednatelem p. Václav Vokáč č.p. 56. Sokol se hojně staral o kulturní život obce. Např. v roce 1935 připravili divadelní představení a besídku pro děti.  Členové všech věkových skupin se pravidelně zúčastňovali cvičení 2x týdně. Přes válku byly akce oslabeny. Největší popularitu získal v obci hokej. Už od roku 1937 se hrály hokejové zápasy mezi okolními vesnicemi, i když v náplni tehdejší Sokolské jednoty nebyly kolektivní sporty. Pro hokej bylo v naší obci od začátku velké nadšení. V roce 1939 byly zakoupeny dresy a výstroj a v podstatě byl založen lední hokej. Významným sponzorem byl místní podnikatel Josef Bajml, který v roce 1943 nabídl hokejistům, aby hráli pod jeho firmou JO-BA. Po válce se opět hokejový oddíl stal součástí Sokola a trvá to tak dodnes. Hokejisté zaznamenali mnoho významných úspěchů, např. v roce 1948/49 vyhráli titul „přeborníka kraje“. V roce 1954 si získali účast v oblastním kole, kde reprezentovali Plzeňský kraj velmi úspěšně a dostali se do přeboru republiky, kde družstvo skončilo na čtvrtém místě. I v dalších letech měli hokejisté úspěchy, dobře pracovali se žáky. Sokolové rovněž zorganizovali pouťovou zábavu a kondiční cvičení pro ženy.

 

h12b.jpg
 

Hokej v Horní Lukavici 

   Počátky hokej v Horní Lukavici spadají do předválečných let. Již v roce 1937 se hrávaly hokejové zápasy mezi okolními vesnicemi – bez výzbroje a s minimálním vybavením. Hokej v obci získával na popularitě. Většina mládeže tehdy cvičila v místním Sokole nebo DTJ, ale jen přes léto. Proto se navrhlo požádat výbor Sokola o zakoupení dresů pro hokejové mužstvo. Problém byl, že tehdejší Sokolské jednoty neměly v náplni své činnosti kolektivní sporty jako hokej a fotbal. Psal se rok 1939, naše pohraničí zabrala německá armáda a bylo jen otázkou času, kdy obsadí celou republiku. To znamenalo případný zákaz činnosti Sokolských jednot a zabrání jejich majetku a financí. Proto také proběhlo hlasování o zakupení nových dresů snáze, než se očekávalo. Dresy žluté barvy včetně výstroje byly zakoupeny v Plzni. Mužstvo nastupovalo ve složení Sláva Kozel, František Urban, Václav Tůma, Václav Jílek, Josef Číž, Karel Benedikt, František Smola, Ladislav Krs, Miloslav Puchta, František Česák, Blumentrit. Nadšení v obci bylo velké, a to nejen mezi sportovci. A tak právě rok 1939 počítáme jako založení ledního hokeje v Horní Lukavici. V následujících letech přestaly stačit mantinely ze shrabaného sněhu a stavěly se z prken půjčených z vozů místních zemědělců. Ta se ovšem musela pěkně popsat, aby při navrácení nedošlo k záměně. V roce 1940 a 1941 se hrávaly přátelské nebo pohárové zápasy. Činnost Sokola byla Němci zakázána, a tak se hrálo jen pod hlavičkou obce za přispění menších místních sponzorů. I přes válečná léta se vesnický hokej rozšířil, vznikaly soutěže a mužstva byla zařazena do skupin ve třídách. V létě 1943 svolal domácí hokejisty Josef Bajml, majitel firmy JO-BA. Nabídka, aby se hrálo pod jeho firmou, a že za tuto reklamu zhotoví nové mantinely, se nedala odmítnout.  A tak se k prvnímu utkání nastupovalo mezi novými mantinely s nápisy JO-BA na dresech. I zápas se vydařil, vyhrálo se s Dolní Lukavicí 8:2.

       Po válce se hokejový oddíl stal opět součástí Sokola. Koncem čtyřicátých let vznikala i družstva žáků a dorostu. Dorostenci vyhráli v sezóně 1948-1949 vyhráli titul přeborníka kraje. V roce 1954 opět vítězstvím v kraji si zajistili účast v oblastním kole, kde reprezentovali Plzeňský kraj. Postupně porazili zástupce Českobudějovické oblasti 5 : 1, Karlových Varů 18: 0 a postoupili do přeboru republiky v sektoru DSO Sokol, který se hrál v Olomouci. Pod vedením Josefa Chmelíka, družstvo ve složení: Hrubý, Černý, Regner, Huřťák, Volf, Kleisner, Louda, Křížek, Kraus, Ládr, Kasl, Bešta, Karas, Milota, Kasl skončilo na 4. místě.  Po odchodu tohoto ročníku na vojnu, hokej v obci upadl. Někteří hráči odešli do okolních oddílů.

      Zvrat nastal až v roce 1962, kdy se vedení ujali sami hráči. Mužstvo bylo zařazeno do II. třídy. Po dobrých výkonech se podařilo skupinu vyhrát, ale postup do I. třídy se pro horší skóre ve finálových utkáních nepodařil. Příprava na další sezónu začala těžbou dřeva v Železné Rudě a výrobou nových mantinelů. Další novinkou bylo přihlášení družstva žáků. Opět se dařilo a obě mužstva vyhrála titul přeborníka okresu. Muži vyhráli i kvalifikaci a zajistili si postup do I. A třídy.  Před sezónou 1964 – 1965 se podařilo hlavně zásluhou pana Šaura vybudovat osvětlení. Do soutěže byla přihlášena družstva žáků, dorostu i mužů. Muži skončili v I. A třídě čtvrtí, dorost v krajské soutěži třetí, ale žáci sehráli pouze dvě utkání. Další sezónu se nedařilo. Muži sestoupili a žáci opět hráli jen minimum zápasů. Pro sezónu 1966 – 1967 byly zakoupeny nové žlutočerné dresy. Mužstva byla přihlášena do okresních soutěží, ale pro nepřízeň počasí se skoro nehrálo.  Další ročník bylo opět málo ledu, muži prohráli finálové utkání o přeborníka okresu.

      V sezóně 1968 – 1969 muži opět nepostoupili, tentokrát horším skóre o jednu branku. Dorost skončil třetí. Žáci jako přeborníci okresu postoupili do kvalifikace na celostátní přebor žáků. V kvalifikaci však neuspěli, postupovala Škoda „A“. Závěr sezóny zakončila slavnostní schůze k příležitosti třicátého výročí založení hokeje.  Další rok byli opět nejlepším mužstvem žáci pod vedením Václava Šrámka a Vladimíra Topinky. Vyhráli, jak přebor okresu, tak i kraje.  Vrcholem sezóny pro ně bylo přátelské utkání s ligovým mužstvem dorostu Škody, kdy po výborném výkonu prohráli pouze 7 : 5. 

     Sezóna 1970 – 1971 byla jedna ze slabších. Moc zápasů nebylo sehráno, muži se umístili na druhém místě, žáci a dorost uprostřed tabulky.  Pro sezónu 1971 – 1972 byly zhotoveny nové mantinely hlavně zásluhou družstva dorostu pod vedením M. Kozla. První zápasy se sehrály až po novém roce. Muži postoupili do krajské soutěže, dorost jen na skóre druzí a žáci čtvrtí – oba v krajských přeborech.  V ročníku 1972 – 73 si všechna družstva úspěšně vedla v krajských soutěžích. Muži byli druzí, dorost třetí a žáci pod vedením Karla Tůmy a Josefa Miloty vyhráli skupinu a skončili druzí ve finále krajského přeboru za SK Mariánské Lázně.  Pro sezónu 1973 – 1974 byly zhotoveny nové branky a střídačky. Všem mužstvům se opět dařilo v krajských soutěžích. V zimě 1974 – 1975 nezamrzlo. Muži zvítězili ve skupině „B“, dorost se umístil šestý, ale žáci sestoupili.  Další rok sestoupili do okresu i muži, v kraji zůstal pouze dorost. V tomto roce byly rekordní výdaje a to v částce 32 000 Kč.  V letech 1976 – 1977 zamrzlo a byl led. Muži uspěli a postoupili do kraje. Dorost byl v přeboru druhý, žáci v okrese také. V další sezóně opět nemrzlo, tak hokejisty zachránila ledová plocha v Plzni. Mužstva dosáhla špatných výsledků. Koncem sedmdesátých let se projevil nedostatek funkcionářů natolik, že oddíl byl donucen zrušit družstvo žáků. U dorostu skončil dlouholetý trenér M. Kozel. U mužstva se postupně vystřídali J. Bajml s J. Hůlou.

    Začátkem 80. let byla v soutěži opět tři družstva. I když v některých sezónách místo dorostu hrálo „B“ mužstvo. To se ale jako rezerva pro „A“ tým neosvědčilo, a tak po dvou letech bylo zrušeno. Na činnost se vydělávalo, jak se dalo – brigády v JZD, sběr šrotu a hlavně pořádali zábavy na koupališti.  Nejvíce aktivity vyvíjeli žáci. Pod vedením bratrů Krsů Josefa a Zdeňka, Jaroslava Vrby a Františka Posledního, absolvovali i letní soustředění a pravidelně vyhrávali své soutěže na úrovni kraje.  K mužstvu dorostu bylo problém sehnat vedení, družstvo mužů se potýkalo s generačním problémem. V krajském přeboru se pohybovali ve spodní polovině tabulky. V polovině 80. let se situace u mužů a dorostu zlepšovalo. Začali se umisťovat v první polovině tabulky a stabilizovalo se i vedení. V sezóně 1985 – 1986 vyhráli okresní soutěž. Družstvo žáků vedl Jiří Švajcr a Zdeněk Krs . K mužům přešel Josef Krs a František Poslední.  Bohužel v roce 1986, těsně před zahájením soutěže, náhle zemřel Josef Krs. František Poslední skončil a družstvo si vzal na starost Zdeněk Rádl. U družstva dorostu se opět střídalo vedení.  Konec osmdesátých let znamenal výročí 50 let založení oddílu. Výbor se rozhodl uspořádat turnaj a slavnostní schůzi.

     Začátkem 90. let se potýkal Sokoli s nedostatkem ledu a s finančními problémy. V sezóně 1991 – 1992 byla přihlášena jen družstva žáků a dorostu. Další ročník byli opět přihlášeni muži, ale pro žáky nebyl soupeř, tak pro ně soutěž skončila. Stejně dopadlo i družstvo dorostu v sezóně 1994 – 1995. Aby si dorostenci zahráli, bylo rozhodnuto přihlásit dorost jako „B“ mužstvo do okresního přeboru dospělých. O rok později, v soutěži zůstalo jen mužstvo dospělých. Sezóna se vydařila. Bohužel to byly poslední zápasy, které se v Horní Lukavici hrály.  I toto mužstvo, pro nezájem hráčů podílet se na práci okolo hokeje, nemělo budoucnost. Dohromady je dal brankář Roman Vait z Chlumčan, ale přes všechnu snahu se mu to podařilo jen z části. Rovněž odstěhováním předsedy jednoty pana Pittra upadala činnost celého Sokola. Veškerou agendu a komunikaci s nadřízenými orgány vyřizoval sám J. Milota ml. Výbor téměř nepracoval.

   Zlom nastal na jaře roku 2000, a to zásluhou Josefa Beka st. byl sestaven nový výbor. Mladí hráči se přihlásili do hokejbalové Přeštické ligy. Dali dohromady novou partu a v sezóně 2002 – 2003 přihlásili mužstvo hokeje do soutěže skupiny C oblastního přeboru Plzeňska. Hlavním iniciátorem sestavení mužstva byl Vojtěch Dědič ml.

 Od roku 2002 je hlavním trenérem mužstva Zdeněk Krs ml. a na pozici asistenta trenéra Radek Vrba. Od roku 2009 se aktivně zapojil do činností u mužstva dlouholetý trenér Horní Lukavice ( žáci, dorost, muži ) Zdeněk Krs st., který společně se synem Zdeňkem Krsem ml. u mužstva mužů dovedl mužstvo sezóně 2016 -2017 k prvnímu místu ve skupině A. Účast v krajské soutěži mužů Plzeňského kraje skupiny A mužstvo ukončilo v roce 2022. Od sezóny 2022-2023 se mužstvo mužů prihlásilo do Hoby ligy Plzeňského kraje skupiny A. Do mužstva se vrací starší hráči, kteří v minulosti za Sokol Horní Lukavice hráli. Hokej, tak v soutěžní podobě stále pokračuje :-) Premiérovou sezónu 2022 - 2023 mužstvo mužů vyhravá.

h9b.jpg


Zdroj: http://plzensky.denik.cz/zpravy_region/v-lukavici-hraji-hokej-jednasedmdesat-let20100226.html